Waarom heb ik pijn in mijn lies bij of na het sporten?

Liesblessure bij het sporten

Liesblessures komen veel voor bij sporten met draaien, richtingsveranderingen en hoge snelheid, bijvoorbeeld voetbal en hockey. Ondanks de pijn spelen veel sporters ermee door. Wanneer de klachten langer aanhouden of verergeren bestaat de kans dat je als sporter uiteindelijk voor lange tijd uitvalt.

Er zijn vaak klachten tijdens het aanzetten van een sprint, het wenden/keren of het hard trappen van een bal. Een zachte trap lukt meestal redelijk.

"

Deze infographic maakten we naar aanleiding van de eerste effectstudie ter wereld die we deden naar het gebruik van compressiebroeken bij liespijn in de sport.

Wat valt op bij deze sporters met liespijn

  • Er is stijfheid aanwezig in de heup en bekkenregio. Tijdens de meeste sporten moet men snel kunnen wenden en keren. Door de stijfheid in de heup en bekkenregio gaan deze bewegingen minder soepel. Wanneer het lichaam niet lenig genoeg is om de vereiste acties te kunnen maken, moeten spieren harder werken. Dit zorgt voor aanhoudende overbelasting en pijn.
  • Een andere factor die een rol speelt is het niet goed kunnen bewegen van het bekken/onderrug. Tijdens het hard trappen van een bal, maar ook bij andere acties moet het bekken kunnen ‘kantelen’. Deze beweging moet snel en soepel verlopen om zo energie door te kunnen geven van benen naar romp en omgekeerd. Wanneer dit niet adequaat gaat kan de liesregio overbelast raken. Binnen de sportrevalidatietrajecten bij Fysiotherapie Utrecht Oost is er aandacht om dat te herkennen en te trainen. De betrokken spiergroepen die hierin een rol spelen testen we zorgvuldig om het plaatje compleet te krijgen.
  • Een verminderde kracht van de liesspieren speelt daarnaast ook vaak een rol. Door sportbelasting te snel op te bouwen (wat we vaak zien in het voorseizoen na de zomerperiode of na de winterstop) kunnen spieren en pezen snel overbelast raken, omdat ze dan nog niet gewend zijn aan de gevraagde arbeid. Daarnaast kan krachtsverlies in spieren optreden door langdurige overbelasting met pijn. Het doortrainen kan ervoor zorgen dat herstel uitblijft en leiden  tot langdurig aanhoudende klachten.

Komt bovenstaande u bekend voor? Dan is het zinvol om een afspraak met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten te maken om deze klachten verder in kaart te brengen. We stellen de diagnose (wat is er precies aan de hand), maar nog belangrijker; we kijken naar waarom u deze klachten heeft. Waarom gaan ze niet over en wat kan er zo gericht mogelijk aan gedaan worden. Zo komen we samen met u tot een helder plan om naar de oplossing toe te werken.

Liesblessures komen veel voor bij sporten met draaien, richtingsveranderingen en hoge snelheid, bijvoorbeeld voetbal en hockey. Twijfelt u over een gestelde diagnose? Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut voor juiste diagnostiek. We handelen daarbij volgens de laatste internationale inzichten.
Nienke van Rozendaal

Sportrevalidatie, Heup en liesklachten bij sporters, Fysiotherapie Utrecht Oost

Liesbreuk versus Liesblessure

Soms wordt gedacht dat de pijn voortkomt uit het lieskanaal; er kan dan een liesbreuk zijn. Bij een liesbreuk is er sprake van een duidelijk voelbare ‘bobbel’ (zwelling) in de lies, die nog beter gevoeld kan worden wanneer men blaast op de handrug of bij druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen en/of persen. 
Van een echte liesbreuk is bij sporters met liespijn in de meeste gevallen echter geen sprake.

  Er kan dan sprake zijn van pijn die aan het lieskanaal gerelateerd is. Dit wordt ook wel een ‘sportman’s hernia’ genoemd of lieskanaal gerelateerde pijn. Er is dan geen echte breuk (dus geen sprake van een zwelling), maar wel kan de pijn hoog in de lies of rondom de buikspieren worden gevoeld. Klachten worden dan ervaren tijdens sporten waarbij de buikspieren zwaar belast worden. Fysiotherapie biedt een goede mogelijkheid tot behandeling bij dit soort klachten. Ook hiernaar zullen we binnenkort een studie gaan uitvoeren samen met het Erasmus MC, het Diakonessenhuis, Ijsselland Ziekenhuis en Flevo Ziekenhuis.

Goed om te weten; bij Fysiotherapie Utrecht Oost zijn we een van de wereldspelers op het gebied van onderzoek naar heup en liesblessures. We werken samen met het Erasmus MC, Amsterdam UMC, Amsterdam  Collaboration on Health and Safety in Sports (IOC Research) en diverse internationale instituten in UK en Australia.

Igor Tak

Sportfysiotherapie, Onderzoek, Fysiotherapie Utrecht Oost / ACHSS

openingstijden

Ma    8 : 00 – 19 : 00

Di      8 : 00 – 20 : 00

Wo    8 : 00 – 21 : 00

Do     8 : 00 – 20 : 00

Vr     7 : 30 – 18 : 00

Za     9 : 00 – 13 : 00

Zo    Gesloten

Contact

Fysiotherapie Utrecht Oost

Tel: 030 234 1010

Mail: info@fysiopraktijk.nl

Bloemstraat 65 D

3581 WD Utrecht

Bosboomstraat 1G

3582 KE Utrecht