Wat is psychosomatische fysiotherapie ?

Psychosomatische fysiotherapie omvat de behandeling van klachten die met spanning, stress en onbegrepen lichamelijke klachten te maken hebben. De relatie tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting wordt niet altijd makkelijk (h)erkend. Psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid, duizeligheid, paniek en pijn (bijvoorbeeld in hoofd/hals/nek/schouder regio) maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen, hyperventilatie of druk op de borst.

 

De psychosomatische fysiotherapeut helpt u bij het herkennen en herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Hierbij is er bij de behandeling aandacht voor de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten.
De fysiotherapeut werkt nauw samen met andere deskundigen zoals (bedrijfs)arts of medisch specialist of psycholoog.

Wat is psychosomatiek ?

Bij blijdschap ervaar je soms een warm gevoel: Je voelt je gelukkig en
ontspannen. Ben je daarentegen zenuwachtig en gespannen? Dan kan het zijn dat je hartslag omhoog gaat, je handen beginnen te zweten en je lichaam begint te rillen.

Binnen de psychosomatiek houden we ons bezig met deze wisselwerking tussen brein (psycho) en lichaam (somatiek). Als lichamelijke klachten een duidelijke relatie hebben met wat er zich in het brein afspeelt moet een oplossing dus van beide kanten bezien worden.

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt klachten waarbij schade in het lichaam is uitgesloten door (meerdere) arts(en). Er zijn dus wel lichamelijk klachten maar die kunnen niet verklaard worden op basis van schade of afwijkingen. Aan de ene kant een geruststelling misschien, maar dat kan tegelijkertijd ook leiden tot onzekerheid en onbegrip. Een dergelijke situatie wordt niet altijd makkelijk herkend en het vinden van adequate hulp duurt soms lang.

t

Wat doet de psychosomatische fysiotherapeut ?

De psychosomatisch fysiotherapeut helpt u bij het herkennen en herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

t

Wanneer naar de psychosomatische fysiotherapeut ?

  • Chronische of medisch onverklaarbare klachten
  • Ademhalings problemen of hyperventileren
  • Slaapproblemen of klachten van vermoeidheid
  • Hoofdpijn of stress gerelateerde lichamelijke klachten
l

Intake

Tijdens het intake gesprek wordt gekeken naar uw gehele verhaal
U

Onderzoek

Het onderzoek richt zich zowel op de lichamelijke als psychische aspecten
w

Behandelplan

Het behandelplan wordt samen met u opgesteld met duidelijke doelen.

Behandeling

Behandeling is altijd gericht op herwinnen van voor u belangrijke functies

Een afspraak maken voor psychosomatische fysiotherapie? Dat kan.

Locatie Bloemstraat

Bloemstraat 65 d

3581 WD Utrecht

Gezondheidscentrum Utrecht Oost

Routebeschrijving fysiotherapie utrecht

Locatie Maarssen

Bolensteinsestraat 10

3603 AZ Maarssen

Maarssen Centrum

Contactformulier