Last van heup, hamstring of liesklachten

Na de lockdown periode weer terug naar je oude niveau?

Na twee maanden ‘sport-lockdown’ is nu toch eindelijk het moment dat de trainingen weer kunnen worden opgestart. Geweldig natuurlijk. Totdat je merkt dat de klachten die je voor de corona periode had met deze periode van rust niet verdwenen zijn.

Helaas zien we dit vaker, met name bij klachten aan de lies en hamstring. Wanneer de liesregio langere tijd overbelast is geweest, is een periode van rust niet de oplossing voor het probleem. Om dit te begrijpen is het handig om het verschil te kennen tussen acute en chronische (langdurige) blessures.

Last van Hamstring fysiotherapie
Wanneer bij het starten van de eerste trainingen direct dezelfde klachten terugkomen merk je dat de periode van rust niet geholpen heeft. Je baalt, want binnenkort beginnen toch echt de wedstrijden. Had je deze zomer misschien toch iets anders moeten doen dan die weken met een cocktail op het strand? Het antwoord is kort en simpel: Ja.
Nienke van Rozendaal

Sportrevalidatie, Heup en liesklachten bij sporters, Fysiotherapie Utrecht Oost

Acute blessures

Acute blessures kennen we allemaal. Na een zomer van een aantal weken op het strand, direct in de eerste training, schiet ‘het’ in je hamstring of in je lies. Bij dit soort acute blessures wordt in de regel geadviseerd rust te nemen om vervolgens, als de klachten verminderen, weer geleidelijk aan de sportactiviteiten uit te breiden. Vaak ligt de oorzaak van deze acute blessure in het feit dat de spieren en pezen nog niet gewend zijn aan de sportbelasting. Een heel korte periode van rust om daarna met een gedoseerde opbouw weer te gaan bewegen is effectief in het oplossen van deze blessure.

Chronische blessures Naarmate het seizoen vordert ontstaan deze blessures door overbelasting. De sporter geeft vaak aan dat ‘het er langzaam is ingeslopen’. Vaak wordt met dit soort blessures zo lang mogelijk doorgespeeld.

Na een winterstop of aan het einde van het seizoen verwacht je dan dat met een goede periode van rust de blessure en pijn weg zullen gaan. Het nieuwe seizoen begint in zicht te komen en de trainingen starten bijna weer.

Door een periode van overbelasting worden spieren stijver en kan de bewegingsruimte van gewrichten afnemen. Ook kan de kracht van bepaalde spiergroepen afnemen, waardoor je minder goed je sportieve activiteiten kan uitvoeren. Dit is dan ook de reden dat rust houden niet werkt: je spieren worden niet sterker en je gewrichten niet soepeler. De hoofdzakelijke reden waarom je geen pijn hebt, is omdat je niet sport.

De komende periode tot aan de start van het nieuwe seizoen biedt uitstekende mogelijkheden en nog voldoende tijd om verantwoord je blessure aan te pakken. Gerichte trainingen en oefentherapie helpen je om fit te worden en te blijven voor het nieuwe seizoen.

Blessurevrij

Fysiotherapie Utrecht Oost helpt hierbij. Dat is ons vak. Middels een individuele intake en bewegingsanalyse wordt geanalyseerd waar jouw klachten tijdens het sporten vandaan komen. Als dat duidelijk is wordt een individueel oefenprogramma opgestart. 
In combinatie met individuele training kan worden deelgenomen aan een trainingsgroep op de woensdag, waarbij zo specifiek mogelijk en in groepsverband (net als op het veld) wordt getraind om fit en zonder blessures het nieuwe seizoen te starten. Hierbij ga je samen met ons voor jouw eigen individuele doel. Een mooie mix.

Hard werken, fit worden en in september blessurevrij of zelfs sterker en fitter dan ooit het nieuwe seizoen in. Wie wil dat nou niet?

Last van heup, hamstring of liesklachten?

Binnen onze hersteltrajecten bieden we je een trainingsprogramma aan om individueel en in groepsverband te werken aan jouw blessure. Daarnaast biedt dit programma de mogelijkheid fitter en sterker te worden, ook als je (inmiddels) blessurevrij bent.

Voor wie: sporters met klachten aan hun lies, heup of hamstring
Wanneer: iedere woensdag van 16:30 tot17:30 uur
Waar: Bosboomstraat 1G
Fysiotherapeut: Nienke van Rozendaal
Vooraf zal altijd een intake plaats vinden om een persoonlijk oefenprogramma samen te stellen.

openingstijden

Ma    8 : 00 – 19 : 00

Di      8 : 00 – 20 : 00

Wo    8 : 00 – 21 : 00

Do     8 : 00 – 20 : 00

Vr     7 : 30 – 18 : 00

Za     9 : 00 – 13 : 00

Zo    Gesloten

Contact

Fysiotherapie Utrecht Oost

Tel: 030 234 1010

Mail: info@fysiopraktijk.nl

Bloemstraat 65 D

3581 WD Utrecht

Bosboomstraat 1G

3582 KE Utrecht