Heb je last van heup impingement of FAI klachten?

Heb je last van heup

Heup of femoroacetabulair impingement is een klacht die voorkomt bij jonge sporters. Hierbij ontwikkelt zich in de groei een extra stukje bot op de kop of de kom van de heup.
Bij dit klachtenbeeld ervaren sporters met name pijn/stijfheid bij het buigen en draaien van de heup. Langer zitten, of het heffen van het been kunnen de klachten erger maken. Ook kunnen er gevoelens van ‘klikken’ of ‘knakken’ aanwezig zijn.

Hoe ontstaat FAI?

Wanneer de heup in de leeftijd van 11-14 jaar veel wordt belast in sporten waarbij veel draaibewegingen plaatsvinden (zoals voetbal) kan de kop of de kom van de heup zich wat anders ontwikkelen. Er ontstaat een wat minder mooi ronde heupkop die daardoor wat minder goed scharniert in de kom.
Hoewel het gepaard kan gaan met klachten is het belangrijk te weten dat er heel erg veel sporters zijn die een dergelijke heupvorm hebben en die geen klachten hebben. De kans dat je met zo’n type heup klachten krijgt is maar heel klein, en we weten niet wie wel en wie geen klachten krijgt in de toekomst.

Als er iets is met de vorm van de heup, moet dit dan niet geopereerd worden?

Het is belangrijk om eerst te onderzoeken of de pijn die je hebt afkomstig is van het heupgewricht of bijvoorbeeld de omliggende spieren of de lage rug. De fysiotherapeut kan dat vrij eenvoudig met een eerste screening onderzoeken en desgewenst wordt de orthopeed ingeschakeld. Een deskundige analyse is dus belangrijk. Blijkt het dat uw klacht te maken heeft met het heupgewricht dan is er internationale overeenstemming dat een gespecialiseerd fysiotherapeutisch en sportrevalidatietraject de beste eerste behandelmogelijkheid is.
Als dat niet werkt dan zijn er operaties waarbij men het extra botrandje weg haalt. Dat wordt gedaan door de heupspecialist, een gespecialiseerde orthopedisch chirurg, die dit type operatie beheerst. Wij werken samen met de beste heupspecialisten van Nederland om zo de uitkomsten van een operatie en revalidatietraject te optimaliseren.

Hoe ziet dat er dan uit in de praktijk; wat is de work-up?

Het stellen van de juiste diagnose is natuurlijk essentieel. Deze wordt gesteld aan de hand van de volgende drie criteria:
Symptomen die je hebt: pijn bij buigen en/of draaien van de heup, stijfheid, knakken/knoepen en instabiliteit.
Lichamelijk onderzoek: verminderde beweeglijkheid en positieve heup impingement testen.
De beeldvorming: röntgenfoto en/of MRI.

Zijn de bovengenoemde criteria aanwezig dan wordt een gericht behandelplan voor heupimpingement ingezet. Middels fysiotherapie die meestal grotendeels bestaat uit heel specifiek sportfysiotherapie aangevuld met mobilisaties/manipulaties wordt minimaal 3 maanden aan de kracht, stabiliteit en mobiliteit van de heup en omliggende gewrichten gewerkt. Bij de meeste patiënten is dit voldoende om hen van de klachten af te helpen en weer terreinwinst te boeken als het gaat om sporthervatting.
Indien dit onvoldoende effect heeft is een mogelijke volgende stap een injectie met een combiantie van pijnstiller en ontstekingsremmer in het gewricht. Deze heeft een diagnostisch en therapeutisch doel. Het diagnostische doel is om te onderzoeken of de pijn uit de heup komt. Is de pijn kortdurend na de injectie duidelijk verminderd of weg dan is het zeer aannemelijk dat de pijn uit uw heupgewricht afkomstig is. Daarnaast heeft het een therapeutisch doel waarbij de heup als het ware een periode verdoofd en ‘rustig wordt’ waardoor u beter kunt trainen met minder pijn en dus de fysiotherapie dan beter werkt.

Indien ook dit onvoldoende effect heeft en de pijn middels de combinatie van ontstekingsremmers en fysiotherapie niet onder controle komt kan een operatie geïndiceerd zijn. Samen met u en de orthopeed bespreken we dan de operatieve behandelmogelijkheden.

Binnen Fysiotherapie Utrecht Oost is er een zeer nauwe samenwerking met medisch specialisten op dit gebied van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, het Erasmus MC in Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen en Orthoparc in Rozendaal. Bij twijfel over het beleid kunnen wij snel schakelen met de orthopeden en sportartsen die gespecialiseerd zijn op dit gebied waarna voor u het juiste behandelplan kan worden ingezet.

Behandeling

Hoe ziet een fysiotherapie traject bij FAI gerelateerde klachten eruit?

Fysiotherapie Utrecht Oost heeft veel ervaring in de behandeling van FAI gerelateerde klachten met goede resultaten van een revalidatietraject met of zonder operatie.

De eerste stap is om tijdelijk de pijnlijke bewegingen te vermijden om rust te krijgen in het aangedane gebied en in die fase ook de lenigheid van omliggende gewrichten en spieren te optimaliseren.

Dan maken we een bewegingsanalyse. We beoordelen de stabiliteit en kracht van de heup, been en rompspieren. Daarnaast kijken we naar het bekken. De positie van het bekken speelt een belangrijke rol in het meer of minder ervaren van klachten in deze regio.. Zo geeft een voorover gekanteld bekken (de holle onderrug) sneller inklemmingsgerelateerde pijn wanneer u de heup buigt. Met gerichte oefentherapie kunnen we deze inklemming en pijn verminderen.

Door de pijn kan het zijn dat de kracht en stabiliteit van de heup verminderd. Het is belangrijk om dit gedurende een periode van minimaal 3 maanden weer op te trainen. Zolang de spieren niet optimaal functioneren is het aan te nemen dat u pijn blijft houden bij activiteiten waarbij u uw spieren nodig heeft (zoals sporten en wandelen).

Het is daarom ook belangrijk te weten dat het een periode duurt om te herstellen en de pijn te verminderen bij deze klachten. De fysiotherapeut helpt u met het opstellen van een gericht behandelplan en kan u helpen op een verantwoorde manier uw belasting/belastbaarheid op elkaar af te stemmen. Daarbij wordt duidelijk uitleg geven in welke mate u pijn mag ervaren tijdens en na het trainen. Het blijven meedoen in sport, al dan niet op aangepaste wijze heeft altijd onze aandacht.

Aan het einde van het traject voeren we opnieuw metingen uit om te zien waar u al dan niet de periode daarna nog aandacht kunt besteden.

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan neemt u gerust contact op via 030-2341010 of per mail via info@fysiopraktijk.nl