\

Voor kinderfysiotherapie in Utrecht en Maarssen hebben wij Oost Kids

Kinderen zijn kleine mensen. Logisch. Maar wist u dat bepaalde blessures bij kinderen echt een andere aanpak nodig hebben dan bij volwassenen? Daarnaast zijn er specifieke gezondheidsproblemen bij baby’s, peuters en schoolgaande kinderen die binnen het domein van de kinderfysiotherapeut vallen. Daarom werken binnen Fysiotherapie Utrecht Oost Kids de kinderfysiotherapeut, sportfysiotherapeut en manueel therapeut samen om de beste zorg te bieden voor uw kind.

 

Fysiotherapie Utrecht Oost Kids

Sportblessures bij kinderen?

Kinderen kunnen door hun lichamelijke ontwikkeling specifieke blessures ontwikkelen. Hun skelet is nog niet uitgegroeid. Op de plaatsen waar de botten groeien zitten groeischijven. Die zijn essentieel. Maar door repeterende (sport)belasting kunnen op deze plekken pijnklachten ontstaan. Dat is dan op plaatsen waar pezen op het bot met de groeikern aanhechten. 

Pijn aan de hak

Berucht is de pijn op de hak (op de plek waar de achillespees aanhecht) die ook wel bekend staat als de aandoening van Sever. Dit komt meestal voor bij jongens tussen de 8 en 13 jaar oud die fysiek erg actief zijn. Frequente en intensieve sportbeoefening speelt vaak een belangrijke rol in het ontstaan van de klachten. Korte kuitspieren, een wat plattere voet die naar binnen knikt en de groeispurt zijn factoren die hieraan nog eens bij kunnen dragen.De oplossing ligt meestal in het het goed leren doseren van sport tijdens de kwetsbare periode. De fysiotherapeut kan meehelpen om spanning en belastbaarheid van kuiten te verbeteren. Je kunt ook zelf meteen al aan de slag: goede passende schoenen die stevig gestrikt worden zorgen voor stabiliteit de voet. Dit draagt bij aan vermindering van klachten. Bij het duidelijk naar binnen wegzakken van de voet helpt een inlegzooltje met ondersteuning van het lengtegewelf van de voet.

Pijn aan de knie

Pijn aan de voorzijde van de knie  komt meestal voor bij meisjes van 8-14 of jongens van 10-16 jaar.  De pijn is meestal aan de bovenzijde van het onderbeen net onder de knieschijf (Osgood Schlatter) of aan de onderzijde van de knieschijf zelf (Sinding Larssen Johansson). Het meest komende klachten voor bij intensief sportende jongens maar ook in situaties waarin een tijd niet gesport is en waarna de intensiteit van bewegen in korte tijd weer toeneemt. Rekken, koelen en het dragen van een patellabandje kunnen helpen. Ook het versterken van de beenspieren en pees-bot overgang kunnen zinvol zijn. Je fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Ook kijken we daarbij naar je schoenen en hebben we het over steunmiddelen in je schoen.

Andere sport-specifieke blessure

Er zijn ook een groot aantal blessures die specifiek zijn voor bepaalde sporten. Het stellen van de juiste diagnose en het uitzetten van een goed behandeltraject is essentieel. We werken hiervoor samen met sportartsen en orthopedisch chirurgen.

Wanneer kan de kinderfysiotherapeut helpen?

Het antwoord is eenvoudig: als uw kind moeite heeft met bewegen. Dat kan op verschillende leeftijden op een aantal manieren tot uiting komen. Hieronder vind je daarover meer per leeftijdscategorie.

Baby’s van 0-2 jaar

Er is een afgeplat achterhoofdje en/of er zijn heel specifieke voorkeurshoudingen. Maar ook bij een (huil)baby met angst of verkramping bij bewegen.

Peuters van 2-4 jaar

Als je kind moeite heeft met fijn motorische taken zoals knippen, plakken, knutselen, tekenen en kleuren. Of als er een duidelijk verschil in (de mogelijkheid tot) bewegen is tussen links en rechts of boven en onder gedeelte van het lichaam of bij moeilijk stilzitten.

Schoolgaande kinderen 4-16 jaar

Als je kind vaak dingen laat vallen of omstoot. Als hij of zij houterig beweegt, regelmatig valt of struikelt of moeite heeft met schrijven. Ook bij concentratieproblemen of informatieverkinsproblemen of bij het meedoen met (school)gym of sport.

Na doorverwijzing van een specialist

Bijvoorbeeld bij een motorische ontwikkelingsachterstand. Maar ook bij een afwijkende spierspanning, ontwikkelingsstoornissen (ASS/PPD-NOS, ADHD), orthopedische (skelet) aandoeningen, ademhalingsproblematiek, syndroom van Down en of sportblessures of een operatie.

Een afspraak maken voor je zoon(tje) of dochter(tje)? Dat kan natuurlijk.

Locatie Bloemstraat

Bloemstraat 65 d

3581 WD Utrecht

Gezondheidscentrum Utrecht Oost

Routebeschrijving fysiotherapie utrecht

Locatie Maarssen

Bolensteinsestraat 10

3603 AZ Maarssen

Maarssen Centrum

Contactformulier