Fascitis plantaris

Fascitis plantaris’, in de volksmond ook wel een ‘hielspoor’ genoemd is een klacht die veel voorkomt bij vooral ouderen die veel wandelen. Maar ook bij jongere sporters komen deze klachten voor bij sporten waar veel op de voorvoet belast wordt. Denk daarbij aan hardlopen of dansen.

Hiel- of hakpijn kan diverse oorzaken hebben. Zo kan de achillespees verantwoordelijk zijn voor de pijn of kan vermindering van vetweefsel onder het hakbot hiertoe leiden. In deze blog behandelen we de fascitis plantaris: een peesplaat die onder de voet loopt en samen met de voetspieren de voetboog op spanning houdt.

Klachten worden voornamelijk ervaren aan de binnen- onderkant van de hiel. De klachten beginnen vaak met pijn en een stijf gevoel in de ochtend en verminderen bij bewegen; in beginsel vaak nog na een paar minuten. Er is dan pijn bij het starten met lopen, maar deze trekt vervolgens weer weg. Daarnaast kan er pijn zijn na een fysieke activiteit.

Wanneer de klachten toenemen zal de pijn niet meer weggaan tijdens het wandelen of sporten en neemt de intensiteit van de pijn vaak toe.

Oorzaken hielspoor

Er zijn verschillende redenen waardoor u last kunt krijgen van een ‘hielspoor’. Veel voorkomende oorzaken zijn een te snelle toename van intensiteit in activiteiten zoals wandelen, hardlopen of dansen. Daarnaast spelen factoren als overgewicht en bepaalde werk gerelateerde belasting een rol. Denk bijvoorbeeld aan langdurig staan. Ook een stijver of stugger enkelgewricht kan leiden tot pijn onder uw hiel.

Rugrevalidatie utrecht fysiotherapie

Nienke van Rozendaal

Een combinatie van oefentherapie, reguleren van belasting en het “ sterker” maken van de pees lijkt de meest effectieve manier om van uw hielpijn af te komen

Wat te doen?

Bij acute klachten wordt aangeraden de pijn verergerende (provocerende) activiteiten direct te verminderen en rekoefeningen van de fascia plantaris (de pees) en kuitspieren op te starten. Daarnaast kan specifiek tape (zogenaamde low-dye tape) helpen om de pijn te doen afnemen. Deze tape ondersteunt de peesplaat onder de voet. Deze tape techniek kan uw fysiotherapeut u aanleren. In eerste instantie zullen de klachten over een aantal weken afnemen waarna u gedoseerd (!) opbouwend weer kunt belasten. Ook het dragen van schoenen met een stevig contrefort en voetbed helpen vaak voor het herstel. Indien de pijn aanhoudt wordt een herhaalconsult met de fysiotherapeut aangeraden om gerichte oefentherapie op te starten.

Oefentherapie bij fascie plantaris klachten is een combinatie van het doseren van uw belasting in het dagelijks leven, met daarnaast een oefenprogramma bestaande uit het “sterker” maken van uw voetspieren en peesplaat middels krachttraining. De krachttraining is een programma dat u om de dag uitvoert met daarnaast een serie rekoefeningen van uw peesplaat. Ook het optimaliseren van de beweeglijkheid van uw enkel en voet zijn onderdeel van de behandeling.

Shockwave?
Indien de klachten chronisch van aard zijn en niet voldoende verbeteren met rust, is shockwave een effectieve methode om in te zetten. Chronisch betekent niets anders dan dat de klachten al langer dan 3 maanden duren. Shockwave helpt om de pijn te verminderen, waardoor de oefentherapie en belastbaarheidsopbouw effectiever worden.

Een combinatie van oefentherapie, reguleren van belasting en het “ sterker” maken van de pees lijkt de meest effectieve manier om van uw hielpijn af te komen. Shockwave is ondersteunend als voorgaande geen duidelijk effect heeft maar is niet voor iedereen noodzakelijk.

Fysiotherapie Shockwave utrecht oost

Herkent u zich in bovengenoemd verhaal?

Neem dan contact op met onze praktijk voor passend advies bij deze klachten. Maak dan een afspraak met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten over de beste aanpak voor u bij deze klachten.