Een skiongeluk zit in een klein hoekje

Eine Knieverletzung

‘Eine Knieverletzung’: Een veel gestelde diagnose de afgelopen weken. De sneeuwkwaliteit in de skigebieden laat her en der te wensen over. Er viel al niet zoveel sneeuw en het was ook nog eens uitzonderlijk warm.
Als het fout gaat op de piste dan kan dat vervelende gevolgen hebben: een knie verdraaid door een binding die niet uitgaat of een val op een pols bij het wegglijden. Er kunnen zo diverse blessures ontstaan.

Botbreuk

Een botbreuk van arm of been wordt gediagnosticeerd met een rontgenfoto. Hebt u een beenbreuk dan bent u naar beneden gebracht met een ‘banaan’, op een snowcat of in het ergste geval met een helikopter die u meteen naar het ziekenhuis vervoert. De behandelend arts stelt de diagnose en vaak zal er een stabilisatie uitgevoerd worden van de botdelen middels een operatie als dat nodig is of, als dat kan, middels gipsimmobilisatie.

Terug in Nederland gaat de zorg over naar een Nederlandse specialist. Die bespreekt met u wanneer u een gipswissel krijgt en wanneer het gips er definitief af kan. Vaak zult u nadien een revalidatietraject doorlopen. Wilt u na een dergelijk grote blessure weer gaan sporten, dan wendt u zich bij voorkeur ook tot een sportfysiotherapeut.

Bandletsel

Als u uw knie verdraait of uw pols of schouder bezeert met een verrekking als gevolg, dan wordt het aangedane gewricht geïmmobiliseerd met een brace, bandage, of mitella.
Bij een bandletsel is het goed om te weten dat een operatieve ingreep vaak niet direct nodig is. In sommige landen wordt een gescheurde voorste kruisband van de knie in de acute fase geopereerd,  maar de consensus is dat dit het beste is na een paar weken als de knie weer rustig is. In die periode wordt bezien of met fysiotherapie de knie kan herstellen. In die periode wordt bezien of met fysiotherapie de knie kan herstellen.
Hetzelfde geldt voor een schouder die uit de kom geweest is en teruggezet is.
Ook dan is immobilisatie gevolgd door fysiotherapie de voor de hand liggende keuze.

Andere blessures

Naast knieblessures zijn er vele andere blessures die bij het skiën kunnen ontstaan zoals de beruchte ‘skiduim’. Zo’n ‘skiduim’ ontstaat als de duim bij een val achter de skistok blijft hangen. Door de kracht en snelheid bij de val ontstaat een verrekking van het zogenaamde MCP gewricht van de duim. Dat is het gewricht wat ter hoogte van het ‘zwemvliesje’ tussen je duim en wijsvinger zit. Een belangrijke ontstaansfactor is het niet goed vastpakken van de skistok. Veel, meestal onervaren skiërs, steken hun hand van boven naar onder door de lus van de skistok. Het handvat zal bij een val als een wig de duim overstrekken. Steek je hand dus van onder naar boven door de lus en pak dan de skistok vast. Als je dan valt en de skistok loslaat glijdt deze uit je hand en blijft toch veilig aan je pols hangen. Meestal heelt een ‘skiduim’ met behulp van een spalk waarbij soms handfysiotherapie nodig is. Mocht dat onvoldoende zijn dan kan een operatie worden overwogen.
Ook schouderblessures komen nogal eens voor. Bij jongeren zien we nogal eens dat een schouder bij een valpartij uit de kom raakt. Zo raken de banden van het schoudergewricht opgerekt of scheuren ze door. Maar ook een verrekking van het zogenaamde AC gewricht, aan het uiteinde van het sleutelbeen, kan ontstaan. Een pijnlijke aangelegenheid bij het gebruik van de arm en het erop liggen tijdens het slapen. Bij beide blessures is een immobilisatieperiode met mitella zinvol. Als een schouder nadien met adequate fysiotherapie gedurende 3 maanden toch uit de kom blijft gaan valt een operatie te overwegen. Een verrekking van het AC gewricht heeft rust nodig waarbij het herstel daarna geholpen kan worden met fysio en manuele therapie.
Ook hoofdletsels moeten niet vergeten worden. De meeste wintersporters dragen daarom tegenwoordig een helm. Maar goed ook. Een valpartij naar achter bij skiën of snowboarden kan leiden tot hoofdletsel waaronder hersenschudding. Zorg voor een helm die goed past en waarbij je de sluiting goed passend aansnoert zodat in een voorkomend geval de helm niet van het hoofd losraakt.

Zelf geblesseerd geraakt?

Neem gerust contact met ons op.
Al vaker gaven wij desgewenst advies op afstand en stemden we met de ongelukkige wintersporter af wat de beste behandeloptie zou zijn.

Niet nodig

We hopen natuurlijk dat het niet zover komt en dat dergelijk letsel u bespaart blijft. We wensen alle wintersporters ‘Ski Heil’ en natuurlijk iedereen een gezond en blessurevrij 2023.